cloud background 1
cloud background 2
cloud background 3
865.806.1125
KNOXVILLE, TN
The Pavilion in the Woods

The Objectives:

This home is nestled in a private, heavily wooded property. The home’s orientation to the wooded area behind the house left the back yard screaming for a place to relax and hang out.  Taking advantage of the natural surroundings, Landscape Architect Patrick Beasley, drew up a well designed outdoor living space for the back yard.

The Challenge:  

Having already added onto the back of their charming home, the homeowners had a large, fairly empty space to the side of back of the house.  On a bit of a slope with large mature trees all around, it was difficult to pinpoint the exact location of the new patio and structure without impacting the majestic trees.

 

 

The Design Solution:

Complementing the architecture of the new home, the design called for a 20 by 20 foot Pavilion to cover the new outdoor kitchen and multi-patterned paver patio.  The curvilinear transition from the house was reciprocated by a semi-circular, fire pit patio on the opposite side of the gable roof structure. Stepping down to the lower patio called for the fire pit to be surrounded by a raised retaining wall which allowed for abundant seating to accommodate many guests. Selecting materials was made simple by the ornate stone work apparent used to veneer both the front of the home and the chimney to the back of the house.  That same fieldstone was matched perfectly to construct the 2 foot by 2 foot columns that anchored the pavilions’ four corners.  Moreover the native stone was used to wrap the custom outdoor kitchen, fire pit and surrounding seat wall.  A multi-pattern of pavers were utilized to tie it all together.

The Installation Approach:

The sloped area did require some minor initial grading to prepare the site for construction.  With such large canopy coverage overhead, Earthadelic was highly sensitive to the respective root systems of these large beautiful trees.  Therefore we were challenged to pinpoint the precise elevations that limited the excavation.  Once the elevations were carefully set, the column, wall and outdoor kitchen footings were poured thus providing the final footprint with which to construct the outdoor masterpiece.  We began with our block work and setting the support posts for the pavilion.  We then doubled up our task force of both skilled carpenters and stone masons and went to work.  Once the pavilion was completed, we were able to configure the kitchen area and install the sink, grill and refrigerator.  Then we put in the pavers which was the perfect accent to the surrounding stone and carpentry work.

The Result:

The homeowners now have the ultimate outdoor living space fit for every season. The all encompassing outdoor kitchen is prime for a family or neighborhood barbecue.  The fire pit creates the perfect center point for laughter and fun oh so close to home.

DSC_0141 (2)

DSC_0138 (2)