cloud background 1
cloud background 2
cloud background 3
865.806.1125
KNOXVILLE, TN
The Madden Project

The Objectives:

Restoring a worn down, tired 1950’s back porch that was failing structurally, and Developing a unique and therapeutic outdoor environment. This are of the property had been neglected for much of it’s lifespan so the vision called for a complete overhaul thus inspiring an entire new setting for this area. Expansion of the original space was instrumental in offering the right scale and feel for the desired outdoor effect while keeping in tune with the original architecture of the home.

The Challenge:  

Due to it’s age and overall neglect for maintenance or improvements, the primary back porch foundation was in a state of disrepair. This required a complete demolition and installation of a new concrete slab to which would later be overlaid with Bluestone. Slope and elevation played a key role in marrying the original porch footprint to the new and stylish patio surround. Furthermore, the rectilinear architecture of the home needed softening which proved tricky given the parameters presented by the original back porch footprint and sloped nature of the surroundings.

The Design Solution:

The design approach was filled with simple elegance. It features a flagstone walkway that gently meanders to a matching patio and fire pit capped in natural stone, along with a serpentine seating wall that creates an enjo yable place to take in the fire. And finally, the entire outdoor living space is surrounded by a beautiful perennial garden and a custom, raised organic gardening bed for herbs and vegetables.

The Installation Approach:

On the very first day, Steve noticed that his firepit was going to be larger than he had expected. Once this was brought to the hardscape team’s attention, they were able to collaborate with him to ensure everything was exactly how he pictured it. The foundation was laid in a timely manner followed by the stonework. Our hardscape craftsmen produced their usual artwork by laying multicolored flagstone onto the firepit and the surrounding seating wall. When Steve saw the results after returning from work that day, his wide-eyed expression and smile let the team know they had exceeded the customer’s expectations once again. The flagstone patio and planter were installed next, completing the project.

The Result:

The design approach was filled with simple elegance. It features a flagstone walkway that gently meanders to a matching patio and fire pit capped in natural stone, along with a serpentine seating wall that creates an enjoyable place to take in the fire. And finally, the entire outdoor living space is surrounded by a beautiful perennial garden and a custom, raised organic gardening bed for herbs and vegetables.